Legújabbak

 

Most olvassák

 

Reklám

>

 

Szex oldalak


Ilyen a szex egy székely faluban

Mintha a nagyszüleim mesélnének olyasmiről, amiről a valóságban soha nem beszélgetnénk: ilyen érzés Balázs Lajos vaskos (több mint 700 oldalas), Amikor az ember nincs es ezen a világon című kötetét olvasni. A nyugdíjaskorú csíkszentdomokosiak a szexről beszélnek, illetve mindenről, ami a szexhez kötődik – serdülőkor, fogamzásgátlás, házasság, menopauza, sőt, a homoszexualitás is szóba kerül.

transylvania roman sex

A hétszáz oldal magyarázata egyben a könyv egyik legnagyobb vonzereje is: bár a kutató időnként magyaráz és következtetéseket von le, az oldalak nagy többségén a megkérdezettek mondatai sorakoznak ízes tájszólásban. Így derül ki, hogy a férfi nemi szervet Csíkszentdomokoson többek között pergónak is nevezik, a közösülést pedig leggyakrabban baszkódásként említik – a humor és kifejezőkészség csúcsa azonban talán a magömlésre használt kifejezés:

térképet csinál a gatyájára.

Harmincöt, 40-80 év közötti, iskolai végzettségtől eltekintve, átlagon felüli értelmi szinttel rendelkező parasztember (65%-a nő) körében végeztem kutatást a mélyinterjú módszerével” – magyarázza az előszóban Balázs Lajos. Aztán hozzáteszi, ez fejenként 45-50 órányi beszélgetést jelentett – íme a magyarázat arra, hogyan sikerült elérni, hogy a szemérmes interjúalanyok megnyíljanak.

A vallomások megdöntenek jó néhány, a falusi közösségek szexualitásával kapcsolatos előítéletet. Például egyáltalán nem volt szokás a párzó állatokat használni szemléltető eszközként a szexuális felvilágosításban (a különböző állatok párzására egyébként különböző szavak léteznek: a kakas bendérez, a disznyó megbúg, a tehén futosik, a ló hág, a kanca sárlik, a kutya bakozik).

Ennek ellenére a fiúk többsége, a lányok jelentős része nem szűzen ment férjhez: feltörték, megkezdték (van, aki 50 százalékot emleget, van, aki szerint az érintetlen menyasszony ritka volt, mint a fehér holló). Ezt a tényt hagyományosan a lakodalom nélküli esküvő, illetve a menyasszonyi koszorú hiánya büntette – ezzel azonban sokan dacoltak. Nem volt ritka a várandós menyasszony sem, hiszen ez volt a legkézenfekvőbb megoldás a házasságon kívüli gyerekkel kapcsolatos gondokra.

A házasság előtti szexuális kapcsolat alkalmát az esti táncházak, az utánuk való hazakísérések, illetve a nyári, erdei tartózkodás jelentette – utóbbiban azoknak volt részük, akik a juhokat kísérték nyári legelőre. Ehhez képest

a nászéjszakához gyakran az alkalom sem adatott meg,

hiszen az esküvőre érkezett rokonsággal hajnalig kellett mulatni, illetve több napig szállást adni nekik. A házastársi kötelesség pedig számos asszony számára valóban kötelesség volt, és nem öröm.

Ennek azonban elsődleges oka nem a prüdéria vagy a szerelem hiánya (bár az érdekházasság nem volt ritka a pár évtizeddel ezelőtti Csíkszentdomokoson). A fiatal pár nagyon sokszor a szülőkkel aludt egy szobában, és ez főleg a nőket zavarta: folyton félni kellett attól, hogy valaki észreveszi, mi történik. Az egyiknek öröm, a másiknak köröm – fejezték ki azt, amikor az egyik félnek örömet szerez a közösülés, a másiknak nem.

Nem segített az egész napos munka utáni fáradtság sem, ami a megkérdezettek szerint megint csak a nőkre volt rosszabb hatással – de az sem, hogy a házastársak gyakorlatilag soha nem látták egymást meztelenül, még a mosdás sem a másik szeme láttára történt. Pedig az összes megkérdezett asszony tisztában volt vele, hogy a szex a nő számára is örömteli lehet, mint ahogy a férfiak többsége is hallott már előjátékról, és tudta, hogy minden lány, asszony másban leli örömét.

A nemi betegségek által leginkább veszélyeztetett csoportként a katonákat említették (megjelenik a magyar honvédeknek osztogatott „véto” is). A női nemi betegségekről már sokkal részletesebbek a beszámolók – igaz, ezek közé sorolják a terhességgel, szüléssel járó bajokat is. A közösülés utáni mosakodást az asszonyok többsége fontosnak tartja (a férfiak kevésbé), sőt, a lepedő tisztaságára is ügyelnek.

Afrodiziákumként a „baszapurdé” (kosborféle, vagyis orchidea) összezúzott gyökerét rágták szurokba keverve – azonban hatásáról egyetlen megkérdezett sem tud biztosat mondani. Azt tartották, az a pár talál jól szexuális téren, ahol az egyik nemi szerve „hideg”, a másiké „meleg” – az azonban, hogy pontosan mit jelent a megkülönböztetés, nem derült ki. Talán nem tudták – talán csak nem árulták el, ezúttal mit rejt a nemiség csíkszentdomokosi virágnyelve.